PROCESSEN

Er du interesseret i “Den Billige Version” – Klik HER

En Huskebog starter med en telefonsamtale. Det er ganske gratis, men nødvendigt for at vi kan få afstemt forventninger og talt om processen og produktet. Vi fastsætter en realistisk deadline, hvilket i praksis er flere forskellige deadlines.

  1. Grundinterview. Dette interview er på 2-3 timer og bygger på min skabelon til spørgsmål, hvilket giver den portrætterede mulighed for at forberede sig lidt. Hvis den portræterede ikke magter det lange interview, kan interviewet deles i 2-3 omgange – hvilket dog kan betyde en mindre prisjustering.
  2. Billedmateriale. En læseværdig bog indeholder mange billeder fra livet, der skal beskrives, og det vil give en god fortælling, hvis billedmaterialet er klar i forlængelse af interviewet. Ofte vil der være behov for billedtekster, der har tilknytning til hovedhistorien. Det sker at der løbende komme billeder i takt med at de findes i gemmerne. Jeg ser hellere for mange billeder end for få – læserne elsker at se tingene på billeder.
  3. Skriveproces. På baggrund af interviewet, starter min skriveproces. Jeg tager som sagt udgangspunkt i forskellige overskrifter, der knytter sig til de flestes liv: skole, familie, kærlighed, karriere, interesser m.m. men bogen vil have en kronologisk opbygning.
  4. Ekstra interviews. Der kan være særlige ting, der skal belyses. I skriveprocessen vil jeg samle spørgsmål sammen og lave opkald, så vi kan tale lidt om disse ting. Det kunne være om skolens udseende, om arbejdspladsen adresse etc. Ofte vil det være noget om at indhente detaljer, der kan aktivere læserens sanser
  5. Første gennemlæsning. Den portræterede får teksten til gennemlæsning. Den primære grund er, at forkerte ting og unøjagtigheder forsvinder ud af teksten. Hvis der er stavefejl, er det fint at finde dem, men senere i processen vil teksten blive korrekturlæst.
  6. Fakta og tilstødende områder. Flere steder i bogen vil der være relevante historiske beskrivelser. Det kan være noget om dansk TV i 70’erne, hvis dette emne er en del af beretningen. Altså en beretning, der kan belyse grundlaget for den særlige person. Det kan desuden være nødvendigt at medtage kort fra et særligt område. En fakta-boks kan for eksempel være om den danske gruppe Shu-Bi-Dua, der havde en særlig betydning.
  7. Bearbejning af billeder. Billeder skal måske have ekstra bearbejdning for at fremstå bedst muligt.
  8. Layout. Bogens opsætning sker i professionelt program. Der laves prøveprint.
  9. Prøveprint til gennemsyn. Her er det muligt at få en fornemmelse af hvordan det færdige resultat vil fremstå. Det er ikke et rigtigt tryk, men man kan få et indtryk af opsætning, billeder, billedtekster m.m. Forside og bagside vil også være tilgængelige.
  10. Når tekst og layout er godkendt, sendes det til trykkeriet. Som udgangspunkt trykkes der 10 eksemplarer, men hvis man ved, at der skal bruges flere eksemplarer, er det økonomisk fordelagtigt, at bestille samlet. Men der kan bestilles efterfølgende.

Og så er den HuskeBOG klar til læselampe og lænestol